Mnohí analytici dnes považujú akcie s malou kapitalizáciou - takzvané small caps - za atraktívnu investičnú príležitosť, najmä kvôli ich nízkemu oceneniu. Index Russell 2000, ktorý sleduje ich výkonnosť v USA, má v súčasnosti pomer ceny k účtovnej hodnote (P/BV) pod 2, čo je menej ako 10-ročný priemer 2,2 a 40-ročný priemer 2,1. Na porovnanie, pomer ceny k účtovnej hodnote indexu S&P 500 sa blíži k rekordným 5, ktoré dosiahol v rokoch 2021 a 2000, a Nasdaq sa pohybuje okolo 7,5.

V prospech small caps hovorí aj súčasná situácia amerického a európskeho hospodárstva. Akcie s malou kapitalizáciou sú zvyčajne procyklické a môžu ťažiť z hospodárskeho rastu a oživenia na oboch stranách Atlantiku. Podporiť ich môže aj stabilizácia a opätovný rast indexov nákupných manažérov (PMI) v USA a Európe.

Optimistická je aj budúca projekcia úrokových sadzieb v USA a Európe. Zatiaľ čo väčšie spoločnosti majú tendenciu požičiavať si dlhodobo za pevné sadzby, menšie spoločnosti majú viac dlhu s pohyblivou úrokovou sadzbou. Ak by úrokové sadzby v Európe a USA v nasledujúcich dvoch rokoch klesli na dlhodobý priemer, mohlo by to mať pozitívny vplyv na akcie spoločností s malou kapitalizáciou.

Rozhodujúcim faktorom pri investovaní bola, je a bude správna voľba. Dnes sa na svete obchoduje s viac ako 4 500 akciami s malou kapitalizáciou. Investovanie v tomto segmente sa často považuje za neisté kvôli nižšej likvidite a menšiemu analytickému pokrytiu. Goldman Sachs uvádza, že priemerné akcie Russell 2000 sleduje iba päť analytikov – a jedna zo siedmich akcií má buď jedného analytika, alebo vôbec žiadne pokrytie – v porovnaní s osemnástimi analytikmi, ktorí sledujú priemerné akcie S&P 500. Microsoft, najhodnotnejšia spoločnosť na svete, má podľa agentúry Bloomberg pokrytie od 66 analytikov.

Investovanie do akcií s malou kapitalizáciou môže byť obzvlášť atraktívne v prostredí, kde sú nízke ocenenia a existuje potenciál pre hospodárske oživenie. Investori by však mali byť opatrní. Za posledných 5, 10 a 20 rokov tieto akcie zaostávali za širším akciovým trhom. Hlavným dôvodom bol príklon investorov k akciám najväčších spoločností, ktoré mohli ťažiť z trendov ako digitalizácia a umelá inteligencia.

Na druhej strane táto situácia nie je historicky nezvyčajná. Dlhé obdobia prevahy akcií najväčších spoločností historicky naznačovali príležitosť vstúpiť do akcií menších spoločností. Ak dnes chcú investori znížiť riziko spojené s koncentráciou veľkých akcií, akcie menších spoločností môžu byť dobrou voľbou. Čas investovať do týchto akcií možno dozrel.

 Odkaz na článok v Hospodárskych novinách:

 https://archiv.hn.cz/c1-67337920-uzral-cas-na-investice-do-akcii-firem-s-mensi-trzni-kapitalizaci